Bottega Napoli – miejsce z włoską duszą i pyszną pizzą!
Otwarta w lipcu przy Oboźnej 9 Bottega to miejsce z sercem – z włoskim sercem. Jest tutaj gwarno, sympatycznie i, przede wszystkim, pysznie! Jeśli szukaliście w ostatnim czasie miejsca na neapolitańską pizzę to koniecznie zapiszcie ten adres! Bottega zaskakuje, bawi i uczy. To jedno z tych miejsc, do których chcesz wracać codziennie, by brać jeszcze więcej tych pysznych włoskich smakołyków.
Pizza, pasty i antipasti
Kocham włoską kuchnię, więc z chęcią odwiedzam kolejne nowe, warszawskie restauracje w tym klimacie. Często spotyka mnie zawód, jednak na Oboźnej totalnie odpłynąłem, w głowie mając tylko tyle kolejne kawałki świetnej pizzy, neapolitańskich przystawek i następny łyk aperola. Najpierw krótko o minusach, by potem już tylko chwalić. Jedynym minusem jest forma menu, jak dla mnie nieczytelna i nie do końca jasna, być może też trochę zbyt długa. Teraz już same plusy!
Menu – Co wybrać?
W menu znajdziemy pasty, sałatki, antipasti, przystawki na ciepło oraz pizzę w trzech formach:
klasyczna w stylu neapolitańskim,
calzone
pizza fritta (smażoną) w dwóchodsłonach – Mbuttunata z neapolitańskim sosem pomidorowym, mozzarellą i bazylią oraz Diretto z ricottą, mozzarellą fior di latte, neapolitańskim salami i bazylią.
Antipasti i I Fritti
Najciekawszą opcją z antipasti jest na pewno „Chill ‘e casa”. Znajdziecie w niej włoskie wędliny i sery, neapolitańską montanarę, ziemniaczane krokieciki ale też focaccię na ciepło z mortadelą. My wybraliśmy nieco inaczej i skusiliśmy się na „A puteca” czyli deska wędliny i serów z regionu Kampania (stracciata di burrata, słodka papryka z nadzieniem z tuńczyka i zielone oliwki). Taki wybór był podyktowany dobrem drugiej przystawki. Z „I Fritti” czyli przystawek ciepłych wybraliśmy 'A tiell. To smażone specjały prosto z neapolitańskie ulicy. Znajdziemy tam krokieciki ziemniaczane, frittate z pasty ziemniaczanej i sera provola, mozarella in carrozza, montanara classica i zeppoline. Największe wrażenie zrobiła na nas montanara, to przepyszne, chrupiące, smażone ciasto, wywodzące się z gór Neapolu – Twoje kubki smakowe mogą po prostu się rozpłynąć!
Pizzza, calzone i pizza fritta
W Bottedze byliśmy we czwórkę i praktycznie każdy wybrał zupełnie inną pizzę. Magda poszła w klasyk Neapolu i zdecydowała się na Margheritę z sosem pomidorowym, oliwą z oliwek extra vergin z Cilento, serem Grana Padano, mozarellą Fior di latte i bazylia. Wybór Karoliny padł na pizzę Burrata, była to foccacia z kawałkami burraty, z rukolą, pomidorkami cherry i prosciutto crudo di Parma. Mateusz wybrał Calzone w wersji „Mascalzone napoletano” czyli pizzę ripiene z sosem pomidorowy, mozarellą Fior di latte, ricottą, neapolitańskim salami, pieprzem, bazylią i Grana Padano D.O.P. Ja chciałem spróbować pizzy fritta, wygrała wersja „Diretto” z ricottą, mozzarellą Fior di latte, neapolitańskim salami i bazylią.
Opinia
Wszyscy byli bardzo zadowoleni ze swoich dań i samej formuły miejsca. To naprawdę ciekawe miejsce na gastronomicznej mapie Warszawy. Piękna lokalizacja, ciekawy lokal i świetne jedzenie daje wiele możliwości. Jeśli ktoś tęskni za Neapolem i chciałby choć przez chwilę poczuć ten klimat to Bottega na pewno będzie dobrym adresem. Polecamy i będziemy wracać, przecież nie spróbowaliśmy jeszcze deserów, sałatek i past!
Cenny
Za przystawki zapłacimy od 12 zł do 52 zł. My wzięliśmy 'A tiell (28 zł) oraz 'A puteca (52 zł) , które są przystawkami na kilka osób i w pełni wystarczyły nam do podziału na cztery osoby. Jeśli chodzi o pizzę to tutaj cenny wahają się od 24 zł do 44 zł. Nasze pizze kosztowały odpowiednio – Margherita – 24 zł, Burrata – 44 zł, Mascalzone napoletano – 30 zł, Diretto’ – 30 zł