Gdzie zjeść najlepszą azjatycką kuchnię w Warszawie? Restauracja UKIM – Najlepsza kuchnia azjatycka w Warszawie?

Gdzie zjeść najlepszą azjatycką kuchnię w Warszawie? Restauracja UKIM – Najlepsza kuchnia azjatycka w Warszawie?

Restauracja UKIM to ciekawe miejsce na gastronomicznej mapie Mirowa, minutę od Hali Mirowskiej, na ulicy Chłodnej mieści się właśnie restauracja „U mamy Kim”. Nazwa to gra słów, którą można odczytać jako „U Kim”, jednak głównym elementem nazwy jest „U”, które po wietnamsku oznacza „Mamę”. To właśnie mama jest głównym elementem kuchni w UKIM. Informacja na karcie sugeruje, że za wszystkie przepisy odpowiedzialna jest właśnie ona. 

To miejsce przyciąga zarówno ciekawą i smaczną kuchnią, jak i całkiem sympatycznym wystrojem. Ze ściany obserwuje nas piękna wietnamka, pozostałe ściany wykończone są klimatycznym drewnem oraz lustrami, a z sufitu zwisają lampiony. Bardzo częstym problemem knajp z kuchnią orientu jest wentylacja, tutaj ten problem nie istnieje. Restauracja jest miła dla oka i dla nosa 😊.

Menu

W karcie znajdziemy pozycje ze wielu zakątków Azji – Chin, Wietnamu czy Tajlandii. Już na pierwszy rzut oka widać jednak, że to Wietnam jest tutaj królem, a pozostałe dania to tylko peleryna dla autentycznej kuchni kraju właścicieli.

Co zamówić?

Spring rollsy

Po kilkunastu wizytach w tym miejscu jestem przekonany, że musicie zacząć od spring rollsów. Do wyboru w UKIM mamy pięć wersji: z tofu i batatami, kaczką grillowaną oraz mango, wołowiną i sezamem, łososiem oraz avocado i krewetkami wraz z ananasem. Ja zdecydowanie polecam wersję z kaczką, jest idealna. Spring rollsy u Kim są imponujące, wielkie, świetnie zawinięta i naprawdę pyszne.

Zupa PHO

Kolejnym daniem „must eat” jest zdecydowanie Zupa Pho. Od kilku lat jestem wielkim fanem tej zupy, co prawda moja miłość zaczęła się od tzw. „zupy na kaca”. Jednak teraz jestem już jej prawdziwym fanatykiem, tydzień bez tej pysznej zupy jest tygodniem straconym. W UKIM przysmak Wietnamu określiłem jakiś czas temu jako „idealny PHO dla początkujących”. Zupa ta to aromatyczny i pełen smaków wywar, wraz z dodatkami. Jedząc ją pierwszy raz, możesz się mocno zrazić lub zakochać. Jeśli wolisz zauroczenie, to miłości szukaj właśnie w UKIM, w tym miejscu jest ona nieco prostsza. Zupa PHO jest tutaj nieco mniej intensywna, a wywar bardzo klarowny, co nie zdarza się zbyt często. Naprawdę dużym plusem tego miejsca jest różnicowanie wywaru do zupy. Większość azjatyckich knajp z PHO podaje ten sam wywar do wszystkich dodatków, tutaj jest inaczej, lepiej i smaczniej.

Zupa Udon z kaczką

Trzecim daniem, które chce Wam polecić, jest Zupa UDON Z Kaczką! Tę propozycję z menu polecił mi miły kelner, któremu bardzo dziękuje. To było najlepsze danie w UKIM jakie jadłem. Lekko pikantny wywar z nutą kwasowości, skomponowany z grubym makaronem pszennym, pierożkami Hacao, pak choy, trawą cytrynową i kaczką, to coś niesamowitego! Trochę się w tym daniu zakochałem, jednak nie aż tak by nie dostrzec jego mankamentów. Delikatnie przegotowany makaron popsuł nieco idealną kompozycję, mimo małych makaronowych problemów, to wciąż pyszna propozycja na zimowe obiady i kolację. Musicie tego spróbować!   

Te trzy dania, to moje ulubione pozycje z menu Restauracji UKIM. Na Chłodnej zjecie jednak dużo więcej ciekawych i pysznych potraw. Godny polecenia jest na pewno pyszny Pad Thai, ciekawą propozycją jest również Kaczka Na Gorącym Półmisku Z Warzywami. Jeśli jesteście ciekawi smaków Wietnamu lub lubicie orientalne jedzenie to restauracja u Mamy Kim, jest propozycją nie do odrzucenia. Spróbujecie sami i dajcie znać czy Wam też smakowało.

 

Ceny

W restauracji UKIM zjecie w cenach umiarkowanych, a porcję dań są naprawdę duże. Poniżej kilka cen z tej restauracji:

Spring Rollsy x2 – 10 zł,

Sajgonki mięsne x2 – 10 zł

Zupa PHO z kurczakiem – 13 zł (mała), 20 zł (duża),

Zupa PHO z wołowiną smażoną – 15 zł (mała), 23 zł (duża),

Zupa Udon z kaczką – 32 zł

Pad Thai – 28 zł

Wołowina z sezamem na półmisku – 35 zł

 



2 thoughts on “Gdzie zjeść najlepszą azjatycką kuchnię w Warszawie? Restauracja UKIM – Najlepsza kuchnia azjatycka w Warszawie?”

  • Wszystko ładnie pod publiczkę bloga, w rzeczywiści żałują makaronu którego cała paczka kosztuje 5 zł i kurczaka ! Ostatnio 2 nitki! Sama woda i jeden kawałek kurczaka. Żenada

    • Bywam w tym miejscu dość często. Myślę, że kilka razy w miesiącu, od 6/7 miesięcy. Nigdy, ale to nigdy nie narzekałem na ilość jedzonka, powiem więcej, wielokrotnie porcję były zbyt duże by je zjeść. Ja serdecznie to miejsce polecam, może warto dać im drugą szansę?

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *