Gdzie zjeść tatara w Warszawie? 5 najlepszych miejsc na tatara!

Gdzie zjeść tatara w Warszawie? 5 najlepszych miejsc na tatara!

Gdzie zjeść tatara w Warszawie? 6 najlepszych miejsc na tatara!

Tatar to moja ulubiona przystawka, danie fenomenalne, ale tylko jeśli dobrze przygotowane. Befsztyk tatarski to potrawa, do której trzeba „dorosnąć”. Ja dojrzewałem dość długo, nauczyłem się jeść tatar dopiero w wieku 20 lat. Od tamtego czasu nie mogę przestać, jestem fanatycznym miłośnikiem, szczególnie tego siekanego. Przygotowałem dla Was listę, 5 moim zdaniem najlepszych miejsc na tę pyszności w Warszawie.

Najpierw trochę teorii. Tatar to potrawa przyrządzana z mielonego lub drobno siekanego mięsa, najczęściej wołowego i dodatków, klasycznie: oleju, soli i pieprzu oraz żółtek jaj, cebuli, grzybów marynowanych i ogórków konserwowych. Mięso przeznaczone na befsztyk tatarski powinno pochodzić z polędwicy lub ligawy. Ciekawostką jest pochodzenie nazwy tej potrawy. Legenda mówi, że określenie to pochodzi od mongolskiego plemienia z czasów Czingis Chana, zwyczajowo nazywanego Tatarami. Tatarscy jeźdźcy pod siodłem wozili płaty surowego mięsa końskiego lub wołowego, które najczęściej przygotowywali nad ogniskiem, jednak czasem jedli mięso bez obróbki termicznej, ze względu na brak możliwości przygotowania paleniska.

To gdzie zjeść tego tatara w Warszawie? Zapraszam na subiektywny ranking miejsc godnych polecenia na tatara w Warszawie:

Gruby Josek

To miejsce jest mi obecnie chyba najbliższe, z bardzo przyziemnego i prostego względu, jest najbliżej mojego mieszkania. W Grubym Josku zjemy tatara ciekawego, niekonwencjonalnego i pysznego. Josek proponuje wersję tego dania wraz z majonezem grzybowym. To ciekawa alternatywa dla klasycznego podania tatara, na początku może budzić obawy, jednak po kilku kęsach o tym zapominamy. Na Elektoralnej warto zwrócić uwagę również na pieczywo, które dostajemy do tatra – świeże i chrupiące. Więcej na temat wizyty w Grubym Josku znajdziecie tutaj.

  • Adres – Elektoralna 24
  • Cena – 29 zł

Banjaluka

W Banjaluce nie byłem już jakiś czas, jednak dobrze pamiętam tego extra tatar. Na Szkolnej zjecie tę przystawkę w dość klasycznej formie, a aama atmosfera miejsca nastraja do pysznej uczty. Ciekawostką jest dodanie do tatara musztardy z ajwarem, która nadaje daniu lekko pikantnego posmaku. Pyszne mięsko!

  • Adres – Szkolna 2/4
  • Cena – 36.90 zł

Zdjęcie pochodzi z Instagrama restauracji

Restauracja Ceska

Świeże smaczne mięso, a do niego klasyczne dodatki i on – ketchup, który nadaje daniu fajnego słodkawego smaku. Dopełnieniem dania jest pieczywo, pyszne grzanki z białego pieczywa, do których dostajemy czosnek. Należy natrzeć grzanki czosnkiem, po prostu bomba, która ze słodkawym posmakiem tatara jest idealne. Do przystawki warto zamówić piwo, najlepiej „Teraz Česka” to dwa rodzaje piwa w jednym kuflu z charakterystycznym podziałem w połowie. Przy piciu dochodzi do wymieszania najlepszych smaków obu piw, przyjemnej goryczki jasnego Pilsnera z karmelową nutą ciemnego Kozla.

  • Adres – Chmielna 35
  • Cena – 42 zł

Kamanada Lwowska

Kamanada po białorusku oznacza drużynę, proponuje wyjście do tej restauracji właśnie w drużynie.  Miejsce polecam głównie dlatego, że jest to jedna z nielicznych knajp w Warszawie gdzie zjecie tatara z koniny. Oczywiście restauracja daje opcję wyboru – konina lub wołowina. Co do samego tatara z koniny to bardzo ciekawa opcja, odrobinę słodsza niż tatar wołowy, myślę, że warto spróbować.  

  • Adres – Foksal 10
  • Cena – 36 zł w obu wariantach
 

Targowy/Ed Red

Niewiele osób wie, że w Hali Mirowskiej mieszczą się dwa ciekawe lokale. Jeden jest dość popularny – Ed Red, drugi jeszcze nieznany, istnieje już rok, ale nie rzuca się w oczy i tworzy z Ed Redem piękną wspólną przestrzeń. Na górze Paweł, na dole Gaweł, tak można podsumować te dwa miejsca, Nad Halą Mirowską mieści się Ed Red, miejsce w sam raz dla kochających mięso, steki i tatara. Na dole, czyli przy głównym wejściu do Hali mieście się Bar Targowy – miejsce luźne, bardziej na piwo czy drinka niż na coś do jedzenia, jednak tatar jest tutaj wspaniały i kosztuje śmieszenie mało (19 zł). Wiem, że te dwa miejsca to jeden właściciel i dość dobra kooperacja. Wydaje mi się, nie, jestem niemal pewny, że mięso na tatara w obu miejscach jest to samo, a sam tatar różni się jedynie formą podania, no i otoczką miejsca. Oba miejsca są zdecydowanie godne polecenia. Jeśli masz ochotę na trochę luzu, drinka i tatara to idź do targowego. Jeśli chcesz pójść na kolację i kielszek wina wybierz Ed Red.

  • Adres – Plac Mirowski 1
  • Cena – Targowy 19 zł/ Ed Red – 35 zł

To na pewno nie jest ranking, każde z tych miejsc serwuje pysznego tatara, ale są to miejsca bardzo różne. Myślę, że w Warszawie jest jeszcze wiele ciekawych miejsc na tatara, będę szukał i dawał znać. Jeśli macie jakieś miejsca na tatara w Warszawie, które polecacie dajcie znać w komentarzach.



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *