Gdzie zjeść w Rzymie? 5 ciekawych i smacznych miejsc!

Gdzie zjeść w Rzymie? 5 ciekawych i smacznych miejsc!

Rzym to miejsce, w którym nie obowiązują żadne konwenanse. Miasto, w którym naklejki poleceń z TripAdvisora drukuje i przykleja się samemu, na chama, może zaskoczyć, poruszyć, rozbudzić zmysły i poczęstować fantastycznym jedzeniem, którego nigdy nie jest za wiele. Kuchnia włoska to wiele wspaniałych potraw, tyle złożonych, a jednak prostych smaków. Po prostu żal nie jeść, nie próbować i nie tyć. Dlatego blisko tygodniowy pobyt w Rzymie mimo przejścia pieszo 90 km, zaowocował kilkoma dodatkowymi kilogramami. Szczerze? Polecam!

Wybierając się do Rzymu kompletnie poza sezonem byłem pełen obaw (głównie o pogodę). Jednego byłem jednak pewny- zjem pyszne rzeczy. Nie myliłem się, dlatego postanowiłem przygotować dla Was 5 najciekawszych i najpyszniejszych miejsc, w których zjadłem. Mieszkaliśmy na Trastevere (Zatybrzu), więc głównie z tego rejonu będą polecane miejsca. Nasz wyjazd należał raczej do lowcostowych, więc polecane miejsca są tanie lub dość tanie, ale zapewniam Was są warte każdej cenny. Zaczynajmy więc:

Śniadanie i wieczorny drink w Bar S. Calisto – zaczynamy od śniadania. My każdy dzień rozpoczynaliśmy niemal tak samo – od espresso i cornetto. W Rzymie zwiedziliśmy kilka miejsc na tego rodzaju przyjemność, ale najlepszy klimat poczuliśmy właśnie w Barze S. Calisto. To miejsce w starym stylu, z nutą przeszłości i mega ciepłym klimatem. Niepozorny lokal tuż obok naszego mieszkania, który w godzinach porannych nie cieszył się zbyt dużą popularnością, zaskoczył nas wieczorem. Gwar rozmów, tłum ludzi i atmosfera, która przyciąga, zabiera, zaprasza, a ty nie wiedząc kiedy, znajdujesz się w środku tego wszystkiego, przyciągając kolejne osoby. Świetne miejsce i o 6 rano i 1 w nocy. Poza klimatem atutem tego miejsca jest na pewno cena – kawa kosztuje mniej niż 1 euro, a cena piwa czy drinków kończą się na 3,5 euro. To bar instytucja- musisz je odwiedzić!

Bar S. Calisto znajdziecie na Piazza di S. Calisto 3.

Pasta na wynos w Pastasciutta – to miejsce idealne na szybki i pyszny obiad w okolicach Watykanu. Pastasciutta to oddalona o około 500 metrów od Placu Św. Piotra mała knajpka z robionym na miejscu makaronem i świetnymi sosami. My jedliśmy pappardelle al ragu oraz spaghetti alla carbonara. Było pysznie! W menu znajdziemy również spaghetti amatriciana czy rigatonii al tartufo. Wszystko to w mega przystępnych cenach. Za wszystko zapłaciliśmy 12 euro.

Pastasciutta dostępna jest pod dwoma adresami – Via delle Grazie, 5  oraz Piazzale Flaminio.

Obiad w TonnarelloTonnarello to jedna z niewielu restauracji na Trestavere, gdzie nikt nie musi nawoływać by wejść do środka. Kolejka do tego miejsca jest niemal zawsze. Trudno się dziwić ta klimatyczna restauracja przy Via della Paglia to miejsce naprawdę urokliwe, a dodatkowo pyszne. Tonnarello istnieje od 1876 roku i znajdziecie tutaj klasyczną włoską kuchnię. Jak sama nazwa wskazuje, głównym punktem menu jest makaron tonnarello, czyli nieco grubsze spaghetti. My podczas ostatniej wizyty zamówiliśmy Tonnarello carbonara, z której słyną, oraz Tonnarelllo con le Polpette. Obie pasty były naprawdę świetne. Makaron ciekawszy niż zwykłe spaghetii, a sos mojego tonnarello z pulpetami przepysznie doprawiony. Na zakończenie zamówiliśmy tiramisu i nie ma co owijać w bawełnę, było to najlepsze tiramisu jakie jadłem!

Tonnarello znajdziecie na Via della Paglia 1

Pizza w Gino SorbilloGino Sorbillo to lokal wywodzący się z Neapolu, dlatego też serwuje pizze właśnie w stylu neapolitańskim. Mają 4 lokale na całym świecie- w Neapolu, Nowym Jorku, Mediolanie oraz w Rzymie, który jest najmłodszy  z rodzeństwa. Zamawiając pizzę w Gino kierowaliśmy się zasadą panująca w Neapolu- im mniej składników tym bardziej tradycyjnie i lepiej. Zamówiliśmy więc klasyczną di Buffalę. Pizza była idealna- cienkie, wręcz lejące się ciasto w środku oraz miękkie, pulchne ranty. Jakość składników była wzorowa. Przepyszny sos z pomidorów San Marzano i przepyszne, duże kawałki Mozarelli. Pizza była tak samo pyszna jak w Neapolu!

Rzymskie Gino Sorbillo znajdziecie na Piazza Augusto Imperatore 46

Antipasti na kolację w La Prosciutteria Trastavere – jeśli zamieszkałbym w Rzymie byłoby to mojej uzależnienie! Prosciutteria wita ciepłem, radosną atmosferą biesiady i efektownie wyglądającymi wiszącymi pod sufitem włoskimi wędlinami. Do tego miejsca przychodzi się by zamówić deskę wędlin, butelkę wina i pogadać w luźnej atmosferze ze znajomymi. Wędliny i sery są tutaj naprawdę wyborne, przy zamówieniu możemy dostosować wielkość deski do naszego głodu, dostępne są trzy opcje: mała (5 euro za osobę), średnia (10 euro za osobę) i duża (15 euro za osobę). To miejsce można opisać w bardzo prosty sposób – pyszne wędliny, aromatyczne sery, świetne wino i muzyczne klasyki!

Prosciutterii szukajcie na Via della Scala, 71

Tip na koniec:

W państwie Cezara wyróżnić możemy różne rodzaje miejsc z jedzeniem. Zmiennych jest wiele, ale głównym są: menu, ceny i panujące tam zwyczaje. Pierwszym rodzajem są – Ristorante – to typowa włoska restauracja, gdzie będziesz musiał/a liczyć z opłatami za coperto, czasem także za servizio. Menu jest zazwyczaj nasycone w dania kuchni lokalnej i klasyki kuchni włoskiej.

Drugim rodzaje miejsc są Trattorie –  nieco mniej eleganckie niż tradycyjne restauracje , w większości przypadków ze skromniejsza kartą dań. Trattorie specjalizują się głównie  tradycyjnej, lokalnej kuchni. Ceny powinny być niższe niż w restauracjach. Największa różnica między ristorante a tym rodzaje miejsc jest dużo bardziej swobodna atmosfera.

Trzeci rodzaj miejsce to pizzerie – czyli lokale specjalizujący w pizzy. Zazwyczaj można zjeść pizzę na miejscu, wziąć na wynos lub kupić do ręki jeden kawał i zjeść go na ulicy. W pizzeriach najczęściej możemy kupić pizzę na kawałki i często będą to miejsca z najniższymi cenami.

Kolejnym typem lokalu są Taverny, to swojego rodzaju puby. Restauracyjne stoliki zastępowane są wygodnymi kanapami, a główną atrakcją miejsca jest bar i serwowane tam drinki. Ze względu na złe skojarzenia historyczne Taverny to raczej rzadko spotykane rodzaje lokali w włoskich miastach.

Ostatnim rodzaje miejsc na włoskich ulicach są Osterie czyli miejsca idealne na spotkanie ze znajomymi przy winie i prostych przekąskach. Główny nacisk w tego rodzaju lokalach kładzie się na wino, to ono ma królować i być głównym elementem naszej wizyty.



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *