Spacer z obiadem! Poznaj Puszczę Kampinoską

Spacer z obiadem! Poznaj Puszczę Kampinoską

W ostatni weekend, wraz z Kasią i Magdą wybraliśmy się do Puszczy Kampinoskiej. Wydawało mi się, że droga potrwa bardzo długo, ale dziewczyny szybko uświadomiły mnie, że będziemy jechać tylko chwilkę. W 20 minut w puszczy? Coś pięknego! Już w trakcie podróży byłem podekscytowany spotkaniem jelenie lub sarny.

Spacer po Puszczy Kampinoskiej

Pierwszym punktem na mapie wycieczki było Centrum Edukacji w Izabelinie, na terenie ośrodka znajduje się ekspozycja „Przyroda i historia Puszczy Kampinoskiej”, gdzie możecie odkrywać mały świat lasu. W Centrum spotkaliśmy bardzo zainteresowaną i rozemocjonowaną Panią, która chciał dograć każdy szczegół naszej podróży. Doradziła nam szlak na Górę Ojca. Sama podróż była bardzo miła i spokojna, na trasie spotkaliśmy mnóstwo grzybów i wiele przyrodniczych ciekawostek np. dzięcioła. Niestety, trochę zawiedliśmy się samym punktem docelowym. Góra Ojca okazała się mały pagórkiem z krzyżem pamięci. Ciekawe było jej podłoże, czyli wydma z której zbocza wynurzają się gdzieniegdzie sosny na „kurzych łapkach”, zwane „kroczącymi”. Myślę, że w Puszczy znajdziecie wiele ciekawszych tras spacerowych, warto ich poszukać np. na https://www.kampinoski-pn.gov.pl

Pomysł na obiad

W trakcie powrotu lekko zabłądziliśmy, co wywołało burzę śmiechu i podsunęło nam do głowy pomysł znalezienia „dzikiego jedzenia” na obiad. Po długich poszukiwaniach, zdecydowaliśmy się na „Restauracje Dziupla”, która w Truskawiu istnieje już 25 lat. Ta sobota była jednym z cieplejszych wrześniowych dni, słoneczko pięknie przygrzewało, a temperatura była idealna na obiad w ogrodzie. Usiedliśmy na pięknych drewnianych ławach, a po chwili ukazał się nam przeuroczy Pan z kartami menu.

Co zjeść w Restauracja Dziupla?

W Dziupli zjeść możecie rarytasy z dziczyzny i nie tylko, m.in. tatar z jelenia, pasztet z sarny czy własno robione „dzikie” wędliny. Menu układa leśny sezon, a niektóre z potraw otrzymamy tylko na zamówienie. My po wyczerpującej drodze skusiliśmy się na „dziką deskę”, czyli przystawkę złożoną ze smakołyków zakładu – pasztet, kiełbasa, szynka z jelenia, comber z jelenia, udziec z sarny i jeszcze kilka niezidentyfikowanych przeze mnie plastrów pyszności. Deska w okazała się strzałem w dziesiątkę. Najlepszym kąskiem okrzyknęliśmy jednogłośnie kiełbasę, która był pyszna, intensywna i bogata w smaki lasu. Po przystawce przeszedł czas na bardziej syte dania. Ja zamówiłem żurek, Magda schab z sosem z leśnych grzybów, a Kasia pierogi – chyba najlepsze danie, które zjedliśmy. Mój żurek nie był idealny – zbyt śmietanowy, za mało kwaśny i niezbyt intensywny, jednak dawał radę – po prostu nie do końca trafił w moje żurkowe gusta. 

Danie Magdy – schab z szarymi kluskami i sosem z leśnych grzybów, był naprawdę pyszny. Najlepsze w tym daniu okazały się szare kluski i prawdziwy sos z leśnych grzybów. Schab był jedynie dodatkiem. 

Najbardziej zadowolona ze swojego zamówienia mogła być Kasia, jej pierogi okazały się świetne. Ciasto idealne – nie za grube, nie za cienki, a farsz dobry i wilgotny, MEGA!

Deser

Skoro dania główne okazały się pyszne, musieliśmy spróbować deseru! Wybraliśmy najciekawszą opcję z menu, czyli ciastko z jagodami i lodami. Jezu! To było coś niesamowitego, jedno z najlepszych ciast jakie jadłem, ogromna ilość jagód, pyszna kruszonka, no coś extra! Idealne zwieńczenie tego dnia!

Podsumowanie

Werdykt może być jeden – Dziupla to miejsce warto odwiedzenia i to jak najszybciej! Jeśli nie macie planów na najbliższy weekend to zacznijcie od Puszcza Kampinoskiej, później obiad w Restauracji Dziupla i dzień idealny zaliczony. Na koniec trochę dziuplowych tipów, myślę, że mogą się przydać – 1. Nie przywiązujące dużej wagi do karty – pytajcie o dania i dzisiejszą ofertę 2. Czujcie się jak w domu, 3. Weźcie portfele – ceny nie należą do niskich, jednak trzeba pamiętać, że dziczyzna jest bardzo droga. 4. Bawcie się dobrze!

Więcej o jedzeniu w Warszawie i okolicach dowiecie się tutaj!



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *