Polskie czy Włoskie??? Bianca Mozzarella

Polskie czy Włoskie??? Bianca Mozzarella

Zastanawialiście się kiedyś, jak tworzy się ser? W jaki sposób przygotowuje się tę pyszną, mleczną i rozpływającą się mozzarellę? Odpowiedź na to pytanie możecie znaleźć w warszawskiej „Bianca Mozzarella”. Koncept stworzony przez Kaję Przygońską i Francesco Micalettiego to raj dla smakoszy serów i jeden z najlepszych warszawskich adresów na tego rodzaju smakołyki. Robiąc research na temat tego duetu natknąłem się na wywiad z 2020 roku, gdzie w cyklu WarsawGirl w Warsawholic.pl Kaja wspomina o planach założenia własnej knajpy. Marzenia się spełniają, Kaja i Francesco dzielą się swoją miłością do jedzenia na Natolińskiej 3 – czas ich odwiedzić!

Jaka jest więc Bianca Mozzarella? Jest prosta, ale w tym pozytywnym znaczeniu. Mało w niej skomplikowanych połączeń i niepotrzebnych ozdobników. Zarówno w wystroju, jak i menu lokal tuż przy Placu Zbawiciela nie ma zbędnych dekoracji. Wygrywają jakość i wykonanie.

W Biance zjecie najwyższej klasy produkty, które tworzą niesamowite połączenia smaków i aromatów. Na kilka chwil możecie zanurzyć się w mlecznej krainie rozkoszy, przenieść się na moment do apulijskiej wsi z widokiem na wielkie, pachnące ogrody. Będąc w Biance właśnie tak się poczułem. Zachwycałem się każdym kawałkiem świetnej, świeżej i mlecznej burraty. Chciałbym niemal walczyć o kolejny kawałek focacci z chrupiącymi ziemniakami i stracciatellą.

Polskie czy Włoskie??? Bianca Mozzarella

Wizyta na Natolińskiej to obowiązek! Mało jest miejsc tak autentycznych, które nie są niepotrzebnie udziwnione. Przepisem na sukces jest polsko-włoskie połączenie. Włoska receptura i tłuste polskie mleko tworzą magiczną całość, a atmosfera przytulnego i ciepłego miejsca idealnie współgra z podawanymi pysznościami.

Do „Bianca Mozzarella” możecie wpaść na aperitivo, burraty w różnych wydaniach, foccacie z ciekawymi dodatkami oraz „menu sezonowe”, które zmienia się na bazie dostępnych produktów. Na Natolińskiej zjecie również desery, napijecie się smacznego wina i kupicie sery na wynos.

Jeśli po wizycie w Biance chcielibyście jeszcze mocniej rozpłynąć się w mlecznym serze to sposobnością będzie „Mozzarella live show”, czyli swego rodzaju warsztaty z robienia mozzarelli, które proponuje to wspaniałe miejsce.