Restauracja Aruba – Żeberkowe serce Warszawy

Restauracja Aruba – Żeberkowe serce Warszawy

Aruba – Sophisticated Ribs Bar to ulokowana na Śródmieściu stolica żeberek. Restauracja specjalizuje się w ich pieczonej wersji, jak sami piszą „Nasze żeberka swój obłędny smak i aromat zawdzięczają marynowaniu przez 48h i pieczeniu w żywym ogniu”. Trzeba przyznać Arubie rację, mięso jest wyśmienite, upajające, a dodatki dopełniają dania. Na Hożej 61 spodziewajcie się prawdziwej uczty, porcję są olbrzymie, a jedzenie przepyszne.

Restauracja Aruba - Żeberkowe serce Warszawy
Foto: Restauracja Aruba

Co zjeść w Arubie?

Menu oparte jest głównie na żeberkach, kilku przystawkach i paru daniach dodatkowych. Wybór „specjalności zakładu” wiążę się selekcją trzech elementów. Pierwszym jest rozmiar, drugim marynata, a trzecim dodatki. We wszyskich pozycjach znajdziecie coś dla siebie. Proponowane przez restauracje rozmiary to 1/4 m, 1/2 m, 3/4 lub 1 metr żeberek. W kontekście marynat mamy możliwość spróbowania 4 podstawowych wariantów. Pierwsza opcja to piwo pszeniczne, śliwa pieczona w miodzie gryczanym, biała cebula, confit, tymianek i palony rozmaryn. Druga marynata to połączenie BBQ na bazie whiskey Jameson, glazurowana kukurydza baby i gorący cheddar. Trzecia możliwości to kozi ser, konfitura z czerwonej cebuli i świeży tymianek. Ostatnim regularnym wariantem jest kontrast smaków: teriyaki, imbiru, trawy cytrynowej, białego sezamu i świeżego szczypiorku. W moim rankingu bezapelacyjnie wygrywa marynata z BBQ i czedarem (opcja numer 2). Rozpływające się mięso żeberek z aksamitnym czedarem, podbijanym mocniejszym aromatem whiskey to fantastyczne połączenie smaków, którego dopełnieniem jest glazurowana kukurydza.

Restauracja Aruba - Żeberkowe serce Warszawy

Dla każdego coś wielkiego

Jeśli chcecie spróbować wszystkiego (a warto) Aruba nie zostawia Was samych. Na Hożej znajdziecie „Tasting Żeberek” lub „Unlimited Aruba Party.” Obie wersję degustowania są dla wytrawnych graczy (takich, którzy potrafią zjeść naprawdę dużo). Tasting to opcja czterech żeberek w różnych wariantach marynat oraz dwa dodatki. Jeśli jesteście bardzo głodni to idealnym wyborem będzie „Unlimited Aruba Party”. Jak sama nazwa wskazuje nie ma limitu, jesz ile zdołasz selekcjonując sobie żeberkowe menu.

Inne pozycje w menu

Jeśli żeberka to nie do końca Wasz wymarzony świat, to w menu znajdziecie kilka innych propozycji. Aruba oferuje zarówno opcję mięsne: Pierś z kurczaka, Aruba Burger jak i wegetariańskie: Stek z pieczonego kalafiora, Seul Burger oraz Sałata z arbuzem, pomidorami i fetą.

Restauracja Aruba - Żeberkowe serce Warszawy

Warto też zerknąć na przystawki. Znajdziemy tam naprawdę fajnego tatara i smalec z białej fasoli, który zaskakuje swoim „mięsnym” smakiem. W menu znajdziemy też pieczone skrzydełka w marynacie BBQ i największą ciekawostkę „Najlepsza przyjaciółka schłodzonej substancji”, czyli cienkie plastry słoniny ze słodką papryką i szczypiorem, to dopiero sensacja, którą warto skosztować.

Miejsce spotkań i fantastycznej atmosfery

Poza wspaniałościami na stole znajdziecie w Arubie ciekawą, industrialną przestrzeń. Przytulne wnętrza wypełnia cegła, a w progu wita kuchnia, gdzie tli się ogień z grilla, na którym pieką się wspaniałości. Na Hożej spotkają Was same miłe historię, zapewniam. Sprawdzajcie co skrywa wnętrze XIX-wiecznej kamienica, warto!