W końcu udało mi się dotrzeć do Klubu Serbskiego – restauracji ukrytej tuż przy samej Ambasadzie Serbii. Aleja Róż skrywa wiele tajemnic, a jedną z nich jest ten lokal. Ukryty na tyłach serbskiej ambasady, strzeżony i nieoznakowany. Od dawna chciałem wybrać się tam na obiad, by skosztować bałkańskich wspaniałości. Mimo mieszkania nieopodal bardzo długo miałem wątpliwości i choć miejsce polecała mi Serbka z krwi i kości to obawy pozostawały.
Gdy tylko przekroczyłem próg restauracji, poczułem się jak w serbskim domu. Lekki stres i podekscytowanie towarzyszyły mi przez całą drogę. Wnętrze lokalu wygląda nieco jak stołówka z czasów PRL. Przy stolikach w większości goście serbskojęzyczni. Wszystko wyglądało bardzo klimatycznie i autentycznie.
Zacząłem od zamówienia cevapcici, bo kto by nie chciał poczuć smaku serbskiego mięsa? I nie zawiodłem się. Były pyszne, soczyste i aromatyczne. Ale to dopiero początek. Następnie zamówiłem pljeskavicę z serem na wierzchu – jedno z moich ulubionych serbskich dań. Mięso było soczyste, a ser rozpuszczony, jak w najlepszym wydaniu. Podczas wizyty nie mogło zabraknąć szopskiej i wina. Sałatka była wyśmienita, fantastyczne tekstury, mieszające się smaki i wspaniały ser – danie idealne.
Smaki, aromaty i głębia dań przeniosły mnie do kuchni babci. Oczywiście dania Klubu Serbskiego są inne niż na stole czy w kuchni mojej babci, ale mają wspólną cechę – są zrobione z sercem i domowym sznytem. Prawdziwa uczta! Porcje są ogromne, jednak tak wybitne, że zjedliśmy wszystko.
Podstawę menu Klubu Serbskiego stanowią dania mięsne i bardzo dobrze, bo są one wyborne, pełne smaku i fantastyczne. W karcie znajdziemy różne formy pljeskavicy, karkówkę, szaszłyki, ale też sałatki i zupy. Dodatkowo podczas wizyty dowiedzieliśmy się, że istnieje opcja lunchu, na którą składa się zupa, drugie danie oraz napój. Ważnym elementem układanki są ceny, którą są bardzo przystępne i zdecydowanie odbiegają od cen w innych bałkańskich knajpach. Restauracja Serbska to idealne miejsce dla miłośników serbskiej kuchni domowej.
You must be logged in to post a comment.