Jak sami o sobie piszą – Rausz to jest po prostu zwykły Wine Bar. Czym jest ta „normalność”? Co oczywiste, jest czymś niezwykłym, to miejsce, w którym poczujesz się dobrze, gdzie nie obowiązuje nadęty dress cod, a ty możesz wpaść na każdą „zwykłą” okazję. Rausz jest „na co dzień, na przed, po i w trakcie. Do odwiedzenia w dress codzie albo w dresie, na obcasach albo w piżamie – a najlepiej w jednym i drugim na raz.”. Wyjątkowości temu miejscu nadanie również jedzenie. To pewnie jedyny Wine Bar na świecie, w którym zjecie rosół, który na pewno nie jest „zwykły”.
Wina w Rauszu
Za wina w Rauszu odpowiedzialna jest Iza Piszczkiewicz „sommelierka jak się patrzy, ale taka, co to nad uroki gwiazdek miczelina i dekantowania koniaku szablą przedkłada zwykłe polewanie wina ludziom.”. To kolejny punkt zwykłej, niezwykłości tego miejsca, każdy znajdzie tutaj coś dla siebie. Na Wilczej nie ma karty win, nie ma reguł, trzeba oddać się rzeczywistości i przeżywać.
Rosoły Najsztuba
Na Wilczej zjecie również fantastyczne i zmysłowe rosoły. Ten wspaniały wywar w Rauszu jest zdecydowanie niezwykły. Pamiętacie ten smak niedzielnego obiadu u mamy? Rosoły Najsztuba mają ten smak, ale posiadają też dużo głębszy, zmysłowy element. W Rauszu zjecie sześć odmian tego pysznego wywaru:
- Czerwony – garowany (czyli gotowany 6 godzin) z kurczaka zagrodowego i wołowiny a w nim wołowina gotowana, marchew, karmelizowane por i szalotka zielona natka pietruszki, oka tłuszczu i makaron tagliolini
- Biały – garowany (czyli gotowany 6 godzin) z kurczaka zagrodowego i wołowiny a w nim pierś kurczaka karmelizowana, korzeń pietruszki, seler, lubczyk, zielona natka pietruszki, oka tłuszczu i makaron tagliolini
- Baranny – garowany (czyli gotowany 6 godzin) wywar z kurczaka zagrodowego i wołowiny, a w nim kołduny z baraniną, korzeń pietruszki, karmelizowane cebule, szalotka, czerwona i słodka, zielona natka pietruszki, oka tłuszczu, świeży lubczyk
- Żółto Błękitny – garowany (czyli gotowany 6 godzin) wywar z kurczaka zagrodowego i wołowiny, a w nim ukraińskie pierogi wieprzowe, opiekane ziemniaki, marchew, oka tłuszczu, koperek
- Zielony Wege – garowany (czyli gotowany 6 godzin) z warzyw rosołowych bez żadnego mięsa a w nim zielony por, marchew, korzeń pietruszki, karmelizowana szalotka, lubczyk, zielona natka pietruszki, oliwa chilli i makaron tagliatelle
- Grzybowy Wege – garowany (czyli gotowany 6 godzin) z warzyw rosołowych bez żadnego mięsa, a w nim pieczony boczniak królewski albo pieczarka Portobello, seler karmelizowane por i szalotka, olej z orzechów włoskich i makaron tagliatelle
Moim faworytem jest zdecydowanie rosół „Baranny”. Kołduny z baraniną to fenomenalne przeżycie, a wywar z kurczaka i wołowiny napełnia zmysły i ciało do syta.
Co jeszcze?
W Rauszu możemy również spróbować miłych przystawek. Zjemy tu oliwki marynowane w oliwie i ziołach czy wspaniałe regionalne sery. Możemy wybrać także, pate z gęsich wątróbek czy krewetki tygrysie.
Jeśli szukacie niezobowiązującego miejsca w centrum Warszawy, nie warto szukać dalej! „Bo w RAUSZU nic nie trzeba, ale wszystko można.”
You must be logged in to post a comment.